Search

Hiperbarična komora – saveznik u potpunom oporavku od posljedica bolesti COVID-19

Updated: Mar 22, 2021

Hiperbarična oksigenoterapija (HBOT) znanstveno je utemeljena metoda liječenja udisanjem čistog medicinskog kisika pod povišenim tlakom u za to posebno namijenjenim uređajima – hiperbaričnim komorama.

Ova metoda se primarno koristila u liječenju nastradalih ronilaca kod kojih je došlo do razvoja dekompresijske bolesti, ali se pokazalo da blagotvorno djeluje i kod niza drugih stanja i bolesti u kojima je, na bilo koji način, onemogućena dostava kisika tkivima.


Zbog rezultata koji su pokazali pozitivno djelovanje na cijeli organizam pa tako i na respiratorni sustav, stručnjaci su odlučili da ovu vrstu terapije primjenjuju i na pacijentima koji su oboljeli od bolesti COVID-19 te nakon izlječenja imaju produljene simptome i potrebno je intenzivnije raditi na potpunom oporavku.

Istraživanja pokazuju da preko 10% bolesnika ima tegobe koje traju dulje od tri tjedna, a postoje i znanstveno-stručna izvješća da se samo 20 % osoba potpuno oporavi pedeset dana od početka bolesti. Stručnjaci se slažu da tegobe koje traju dulje od tri tjedna predstavljaju produljeni COVID-19, a ako traju dulje od tri mjeseca već se može smatrati da se radi o kroničnom post-COVID sindromu.


Od izbijanja pandemije koronavirusa u renomiranim klinikama, od Amerike do Kine, provedene su brojne kliničke studije o efektima liječenja tretmanima u barokomori kod COVID pacijenata. Došlo se do zaključaka da su takvi tretmani snažna suportivna terapija koja u mnogim slučajevima smanjuje komplikacije od same bolesti, jača imunološki sistem, a samim time i utječe na brži oporavak pacijenata.

Učinak liječenja u hiperbaričnoj komori je da pozitivno djeluje na respiratorne probleme, povećava zasićenost krvi kisikom, ublažava tegobe s disanjem te pokazuje povoljne efekte na smanjenje upalnog odgovora organizma te na parametre upale.

Studije su pokazale da primjena hiperbarične komore podiže zasićenost krvi kisikom znatno uspješnije nego primjena kisika na masku, a terapija kisikom u barokomori je jednostavno i neinvazivno liječenje koje pacijentima ne predstavlja nikakvu neugodnost.


Kontraindikacije – kome se ne preporučuje liječenje tretmanima u barokomori

Kao i kod većine medicinskih tretmana, i u liječenju tretmanima u barokomori postoje apsolutne i relativne kontraindikacije. Jedina apsolutna kontraindikacija je nezbrinuti pneumotoraks. U relativne kontraindikacije ubrajaju se infekcije gornjih dišnih puteva, raniji operativni zahvati u prsištu ili u srednjem uhu, promjene na rendgenskoj snimci pluća, emfizem sa zadržavanjem CO2, astma, trudnoća, nekontrolirana visoka temperatura, konvulzijski poremećaji i klaustrofobija.


190 views0 comments

Recent Posts

See All